ЗА ПЛОВДИВ
    Пловдив е града,който неизменно трябва да посетите поне веднъж в живота си.Град с вековна история,съхранил през времето своето културно богатство и вече официално признат за петият най-стар град в света.
    Пловдив е вторият по големина град в България.Той се намира в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 km северно от Родопите и на 50 km южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни тепета, поради което често е наричан „Градът под тепетата“.Също така Пловдив е известен и със своя винен туризъм,който започва все повече да се развива.

В Пловдив се провеждат Международният панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, телевизионният фестивал „Златната ракла” и са запазени античният театър, римският одеон, агората (римският форум), римският стадион, късноантична сграда „Ейрене”, малката базилика и други.
Пловдив е градът от България, избран за Европейска столица на културата за 2019 година.Община Пловдив създаде информационни туристически центрове,които да са в помощ на гостите на града,които искат да опознаят красотата и забележителностите му.

Античният театър в Пловдив е разположен в Стария град, в седловината между двата хълма Джамбаз и Таксим тепе. Построен в началото на II в.н.е., по времето на император Траян (98 – 117), той е един от най-добре запазените антични театри в света. Обявен е за археологически паметник. Реставрацията на римския театър е призната за едно от най-добрите постижения на българската консервационна школа. Намесата е ограничена в границите, определени въз основа на щателни изследвания и от изключване на предположенията. Днес театърът е център в силуета на южната част на Трихълмието, една от емблемите на Пловдив и функционираща сцена за класическа драма, танци и музика.
Поради добрата акустика, която се дължи на специфичната архитектура на театъра, той и до днес се използва за концерти и други обществени прояви, като побира около 4000 - 5000 зрители. В театъра има няколко запазени стели и стенни надписи на гръцки език. Възможно е преди построяването му на това място да е имало храм на тракийската богиня Бендида.
В края на IV-ти век голяма част от театъра е разрушена — от пожар или заметресение, но благодарение на реставрацията му той е съхранен в днешния си вид. Разкрит е при археологически разкопки, проведени през 1968-79 година от Археологическия музей в Пловдив.

Античният стадион е най-значителният паметник на античния град. Разположен е между източния склон на Сахат тепе и западния склон на Таксим тепе, в рамките на укрепения античен град. Простира от днешния площад „Римски стадион” до площад „Каменица“ – стълбичките със статуята на Мильо. Построен е през II в. по времето на император Адриан, по модел на Делфийския стадион. Стадионът има дължина приблизително 240 m и широчина 50 m. Съоръжението е побирало до 30 000 зрители, които са наблюдавали спортни състезания – Питийски, Александрийски и Кендрисийски игри. Понастоящем се виждат северната дъга на стадиона с 14 реда седалки, засводеният северен вход (сфендона), подземна улица и част от пистата.

Регионалният етнографски музей – Пловдив е открит през 1917 г. На 14 октомври 1943 г. новият дом на музея – Куюмджиевата къща – е открит за посещения. През 1949 г. Общинската къща-музей се преименува в Народен етнографски музей, а през 1952 г. е наредена постоянна експозиция, обновена изцяло през 1962 г. Над 40-те хиляди предмети в неговите хранилища са разделени във фондовете: Селско стопанство, Занаяти, Тъкани и облекло, Мебели и интериор, Музикални инструменти и обреден реквизит, произведения на изобразителното изкуство. Оформени са фототека, научен архив и библиотека. В последните години екипът на Етнографски музей Пловдив работи по преструктурирането на експозицията с акцент върху градската културна област, в която е огромният потенциал на тази институция.

СТАРИЯТ  ГРАД
Наслагвани столетия наред културни пластове определят днешния облик на Стария град. Античните,средновековните и възрожденските паметници съжителстват в неповторимо единство на територията на Трихълмието. Археологически обекти, музеи и галерии с ценни експонати, старинни сгради, действащи храмове с богата история и украса, уютни хотели, кафенета и ресторанти, учебни сгради, по-нови жилищни постройки с романтични дворове, живописни калдъръмени улички – това е Старият Пловдив.

МАЛКАТА БАЗИЛИКА
През 1988 г., при строителството на жилищен блок в Пловдив, случайно били открити руини от ранно-християнска църква от средата на V-VI в. Подът на църквата бил покрит с пищни геометрични мозайки. В пристроен към сградата баптистерий (помещение за кръщенета) били открити кръщелен басеин от мрамор с форма на кръст и изящни мозайки с изображения на елен и гълъби.
Забележителните мозайки от Малката базилика били аварийно консервирани скоро след тяхното откриване. През 1995 г. Малката базилика и разположената в близост част от крепостна стена получили статут за Паметник на културата от национално значение.


Пловдив е град с много история,много паметници и забележителности.Всичко това Община Пловдив е събрала на едно място,за да може гостите на града да получат комплексна информация.Тук http://www.visitplovdiv.com може да разгледате всички останали забележителности,места за хапване и пийване,културни и спортни мероприятия.
  
ПЛОВДИВ